Summerat efter mässan

Vinmässan är nu över och om vi ska summera var det i stort mycket lyckat. Visst kunde det ha varit fler besökare, det kan de alltid, och visst lyste i synnerhet branschen och vinskribenterna med sin närvaro. Man undrar lite varför? Fatigue? Eller allmänt ointresse? Oavsett vilket är det allvarligt. Eller för långt från Stockholm City?

Hur som helst var eko temat för mässan men som de proffs de är på Nackastrandmässan var eko mer en röd tråd, inte ett krav (!). Och det var en hel del spännande vin från i stort sett hela världen. Där trängdes naturvinsproducenter med Biörnstierne Antonsons Champagnetruck, exklusiva champagner med ekoodlare i Penedès. En salig blandning med andra ord.

Men det som var kul, och här är jag part i målet, var provningarna, en uppsjö av spännande teman. Men det var deltagarna som gjorde dessa provningar ännu mer intressanta med sin vetgirighet, sina personliga reflektioner och tonvis med frågor om allt från vingårdslägen till jäststammar. Man brukar ju säga att festdeltagarna gör festen…

Samtidigt säger detta att vi måste ta vinkunskapen till ytterligare en nivå. Många älskar att veta mer om vin, går kurser hit och dit, sitter på provningar och jobbar metodiskt och läser tegelstenar till vinböcker på engelska. Kolla dessutom in vinlistorna på Sveriges krogar, nästan överallt hittar vi spännande viner, ett personligt urval av restaurangens sommelier, allt från klassiker till överraskande nykomlingar från vindistrikt vi knappt kan stava till.

Precis som det ska vara alltså.

Nu har mässgeneral Marianne Wallberg dessutom lovat att vinmässan i Nacka nästa vår ska bli dubbelt så stor. Det tackar vi för! Då får vi också hoppas att branschen hittar ut. Det går ju bussar hela vägen till vinporten.

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:10 den 26 februari 2016.