Vinhandeln på nätet kommer att öka

För några år sedan fick Systembolaget konkurrens när det kommer till att sälja vin i Sverige. Det var då nätfirmorna började tränga sig in på den svenska marknaden. Och det är något som kommer att öka, tror Chrisian Mattsson, grundare av näthandeln Gassås Wine.

Konjunkturen för vinhandel på nätet har gått i vågor. Först blev det mäkta populärt, sedan dog stora delar av den på grund av osäkerhet i rättsläget. Men idag börjar näthandeln med vin att tillta, ganska rejält. Världens Viner fick tag på Christian Mattson, grundare av näthandeln Gassås Wine, och som nyligen flyttat ner till Spanien och undrade om hur det går med businessen.

– Det går bra. Jag trodde aldrig att det skulle gå så snabbt att komma igång. Konceptet är omtyckt men det kräver mycket arbete, vilket är kul. Företaget har varit igång i snart ett år.

FullSizeRender

Hur upplever svenskarna att köpa vin på nätet?

– Många har handlat över internet tidigare och är vana, men de har kanske inte handlat vin på nätet tidigare, och det känns som att fler och fler tycker att det är ett bra och smidigt sätt att göra sina vininköp på. Dock upplever vi det som man vill ha personlig service där det är viktigt att man kan känna förtroende och få vägledning i sina inköp.

De egentligen enda gångerna Christian får klagomål är när leveranserna inte fugerar.

– Det är viktigt att hålla det man säger oavsett om det är två eller fyra veckors leveranstid.

Men är det verkligen lagligt att köpa vin på nätet?

– Ja, det är lagligt. Vi har en distansförsäljningslicens utfärdad av Skatteverket som ger oss rätt att sälja till svenska konsumenter med hemleverans, vi har inget lager i Sverige vilket inte är tillåtet när man agerar distansförsäljare. Vi är också ansvariga för att skatterna, alkoholskatt och moms, betalas in varje månad genom vår bokföringsfirma. Man kan alltid kontrollera att vi har betalat in skatten hos Skatteverket.

Tror du att vinhandel på nätet kommer att bli större?

– Ja, så länge som det finns stort intresse från svenska konsumenter att dricka kvalitetsviner och att komma åt dessa på ett enkelt sätt. Det produceras mycket bra viner i världen som inte alltid har möjlighet att komma till Sverige den traditionella vägen.

Gassås Wine har vin från flera länder, fokus ligger på Spanien, av förklarliga skäl, men även från Frankrike och Italien. Idén med företaget är att erbjuda kvalitetsviner och personlig service. Christian menar också att svensken är mycket intresserad av att hitta nytt. För visst går det trender i vindrickandet.

– Senaste trenden är kraftiga viner med varma toner och hög alkoholhalt. För vår del är det viktigt att hitta pärlor som normalt sett inte har sett dagens ljus i Sverige. Hög kvalité, kanske låg produktion, annorlunda druvor, roliga viner att bjuda på och som ingen annan har – det är en trend vi ser växer. Annars, titta på årets Munskänksdistrikt, Priorat, där man producerar väldigt bra viner.

roda-1-reserva

Något vin du är extra stolt över att ha i din portfölj?

– Förutom de kända stora vinerna är det vinerna från Fattoria Le Pupille från Toscana. Deras prestigevin hamnade på andra plats av 2015 års bästa italienska viner bedömda av James Suckling. Alla deras viner ler, njuter och myser jag med. Vinerna från Bodegas Lynus från Ribera del Duero som gör oerhört eleganta, snygga viner där jag får samma känsla som ovan. Slutligen vill jag lyfta fram Chateau Pesquies viner, Les Terrasses, Quintessence samt Artemia som årligen får höga poäng av Robert Parker.

Till sist… vad dricker du ikväll och till vad?

– Ikväll dricker jag en RODA 1 årgång 2004 för att fira min son som är född 2004 och som också har bestämt måltiden, grillad entrecote de buey, vinsås à la pappa med råstekt potatis.

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:41 den 2 februari 2016.