Kompromisslös Krug 2002

Så släpptes den då till sist, efterlängtade årgång 2002. Om förväntningarna var höga, skyhöga, kan det inte vara så att någon blev besviken.

– Elegansen i Krug 2002 uppstår efter 14 år i lällare där den får sin harmoni och finess, sa Olivier Krug.

Det var inte så länge sedan Krug lanserade en vintagechampagne. Årgången var 2003, en ganska svag årgång i det nordfranska distriktet. Många höjde därför på ögonbrynen och hade snarare hoppats på 2002:an i butik. Men 2003:an hade finess, skärpa och komplexitet, något som man också förväntar sig från vinhuset, ett av världens mest exklusiva.

Krüg House @ Portola Valley June 2-6, 2013 Photo by Gil Riego Jr. for Go! Experience Design

Krüg House @ Portola Valley June 2-6, 2013
Photo by Gil Riego Jr. for Go! Experience Design

Men så igår var det efterlängtad premiär i Sverige. Mycket emotsedd sådan. Olivier Krug, egendomens direktör i egen hög person var på plats och pratade om Krug som snarare passion än tekniska data om blandning, skördeuttag, vinifiering…

Vi värmde upp med en Grand Cuvée, bra, strålande i sin intagande form. Gick över till vintage 2003 som hade utvecklats ännu lite mer och var klart bättre än vid premiären och visar samtidigt lagringspotentialen hos en champagne. För märk väl, 2003 var ett svagt år, det råder inget tvivel om och en dålig årgång är svår att bemästra, även om Krug lyckades. Till viss del.

Och så kom då 2002 och nu pratar vi ett helt annat språk. Härliga minerala toner, rejäl skjuts i syran, fruktiga toner, både moget och lite yngre äppelkaraktär, fin direkthet initialt men också ett vin som öppnar sig och verkligen skjuter i höjden efter en tio minuter i glaset.

Storslaget och kompromisslöst, med andra ord.

– För huset Krug är njutning bortom all känsla av perfektion och förutsägbarhet, avslutade Olivier Krug provningen.

Krug 2002 (artnr 96073, 1 959 kr) finns på Systembolaget i begränsad upplaga från och med 20 maj 2016.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:23 den 11 mars 2016.