Sluttävlat för Tommy Myllymäki

Få kockar har nått sådana framgångar som Tommy Myllymäki. Men nu är det sluttävlat. Istället läggs fokus på världens bästa restaurang som ska byggas på Djurgården i Stockholm. Och fler receptböcker.

Tommy MyllymäkiSluttävlat är det, samtidigt, det är nu den stora utmaningen börjar. Men tävlingsinstinkten sitter i ryggmärgen. Det märks inte minst när man ställer frågan.

– Ja, som tävlande tror jag att det är sluttävlat…

Det är klart, tävlandet kan ta sig nya uttryck. Och det är precis vad den gör. För nu talas det i branschen om att är det tänkt att en helt nybyggd restaurang ska öppna på Biskopsudden hösten 2017, på den plats som har legat öde sedan Lisa på Udden brann ned till grunden för sex år sedan. Världens bästa… Och den nya fastigheten ritas av samarbetspartnern Svenska Brasseriers husarkitekt Jonas Bohlin. Vad restaurangen ska heta är ännu inte bestämt, men den går under arbetsnamnet Myllymäki. Förstås.

– Det projektet är en ny utmaning där jag tillsammans med Svenska Brasserier får en möjlighet att skapa något unikt och förhoppningsvis väldigt bra, säger Tommy lite försiktigt till Världens Viner.

Idén med krogen är att ha öppet under andra halvåret per år och sedan ha stängt för experimenterande av nya rätter. På Djurgården är man i gott sällskap, med bland annat Oaxen som nyligen fick sin andra stjärna. Det går bra för Krog-Sverige. Bakgrunden till alla de framgångar svenska och nordiska kockar har tror Tommy Myllymäki ligger i målmedvetenhet och passion. Och råvarorna.

– En fin och god råvara i säsong, jordgubbar på sommaren, sparris och nässlor på våren, svamp och vilt på hösten är råvaror jag verkligen gillar att jobba med.
Favoriten grillad entrecôte, med grönsallad, salt och saft av citron ligger fortfarande på topp.

– Japp, men idag ligger det mer sallad än kött på tallriken. Sedan älskar jag både husman, både svensk och internationell som dillkött, Bœuf Bourguignon eller en choucroute.

Favoritvin?
– Jag älskar vita bourgogner samt Baroloviner med några år på nacken. Annars är Domaine des Tours en stående favorit.

Kokbok: Tommy Myllymäki Fisk & Skaldjurskaldjur

Nyligen har Tommy Myllymäki också släppt boken Fisk & Skaldjur, uppmärksammad inte minst för enkelheten i recepten, den tydliga profilen.

Fotnot. Domaine des Tours är ett rött IGP-vin från södra Rhônedalen i Frankrike och är tillverkat på Grenache, Counoise, Syrah, Cinsault and Merlot.

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:37 den 8 mars 2016.