Strömmingsklassiker i nytt format

Kolla bilden, läs receptet och låt det vattnas i munnen. För det är en veritabel klassisker som dammas av och görs till 2016. Så gott, så förföriskt. Och dricker man dessutom en petit chablis till, är man så nära himmelriket man kan komma. Trots att man fastnat köket.  Tommy Myllymäki presenterar sig på bästa vis, genom sina recept.

 Stekt strömming (2)

STEKT STRÖMMING MARINERAD I SENAP MED POTATISPURÉ (4 personer)

Variant på stekt strömming med mos. Senapen ger strömmingen en härlig smak och mjukar även upp småbenen som kan finnas kvar i fisken.

600 g klippt strömmingsfilé

4 msk söt senap

1 msk dijonsenap

2 äggulor

2 msk vispgrädde

2–3 dl grovt rågmjöl till panering

citronklyftor till garnering

dillvippor till garnering

smör till stekning

salt och nymald vitpeppar

Stekt strömming (3) 

 

POTATISPURÉ

500 g potatis, skalad

1 dl mjölk

3 msk vispgrädde

175 g rumstempererat smör

Salt

Koka potatisen till purén mjuk och ånga av. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull, ta av från plattan. Pressa i potatisen eller passera den genom en sil. Tillsätt smöret och vispa purén slät. Häll i gräddmjölken lite i taget tills purén har en bra konsistens. Smaka av med salt.

Blanda söt senap, dijonsenap, äggulor och grädde i en bunke. Salta och peppra. Blanda runt, lägg i strömmingen och låt stå 1 timme i kylskåp. Ta upp strömmingen, vik den dubbel och vänd den i rågmjölet.

Stek fisken gyllenbrun och frasig i smör i en stekpanna på medelvärme cirka 2 minuter på varje sida. Servera med den nygjorda potatispurén, citronklyfta och garnera med dill.

Recept: Tommy Myllymäki Foto: Charlie Drevstam

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:14 den 11 mars 2016.