Sveriges krogscen en dröm – men det finns ett problem

Visst, stjärnor hit och dit från den franska matbibeln och White Guide med presentation på Operan mer likt en operett. Men det är inte det som gör Sveriges krogscen så imponerande. Det är vitaliteten, energin och experimenterandet. Det är helt otroligt vad det händer. Visst ska vi tacka kritiker, pådrivare och kapitalet för utvecklingen, men även en internationell utveckling som är vansinnigt spännande.

20160330_122004

Var på Stockholmskrogen Agnes nyligen, en modest historia på trendiga (nåja) Kungsholmen, intryckt i ett hörn där det legat krogar som visserligen varit kanon, persiskt senast, men som alltid flyttat, av tvång eller expansionslusta. Men vilken krog detta är! Inta bara fantastisk personal utan maten… vilken mat, spädgris med tryffelaioli, dilammbog med vit sparris och sobrasada, grillad njurtapp med rostade rotfrukter, eller varför inte bara koreansk bifftartar, kimchi, eller knivmusslor med chili, vitlök och persilja…

Som exempel. Det finns flera krogar långt bortom den gyllene triangeln och Fäviken uppe i Jämtland. Och det är precis det här jag menar, en krog som för en ganska anonym tillvaro men som uppvisar ett kök i mästarklass. Det allra bästa är ju att detta inte bara är ett Stockholmsfenomen, utan även runt om i landet hittar vi de där fabulöst överraskande utskänkningsställena som gör vardagen till en fest.

Mer sådant.

Men det finns ett aber. Och det är priset på vinerna. Stundtals blir det närmast upprört när det ska beställas ett vin då påslaget känns omotiverat högt. Betala lika mycket för ett litet glas vin (eller snarare stort glas men mycket lite innehåll) som en flaska kostar på monopolet blir närmast provocerande.

Nu vet jag att många krögare menar att vinpriserna får matpriserna att ligga lågt, och det är en förklaring som gör mig nästan nöjd. Nästan.

Nej, sänk priserna så att vi kan dricka riktigt gott vin till den fantastiska maten. Det förtjänar den.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:08 den 31 mars 2016.