Urbana vinerier – stor trend i vinvärlden

Urban wineries har blivit den stora trenden i vinvärlden. Coola vinerier i coola stadsdelar och alltid nära till en cool publik.

Urbana vinerier

Cementvågen, eller hur man nu ska kalla den. Det handlar om vinerier som inte längre vill ligga i spenaten utan i trendiga storstäders trendiga stadskvarter. Urban terrioir har vi ju bekantat oss med inom gastronomin, men nu är det dags för vinet.

Därför är det inte en tillfällighet att Charles Smith, Washington States mest spännande vinproducent väljer att öppna vineri i Seattle. Fördelarna är många, närheten till konsumenten, det är alltid roligare att bo i stan än i vingården långt från civilisationen, nära till flygplatser, alla krogar… ja, ni fattar.

Vinoteque, The Winery Hotel

På svensk mark har vi ju vårt alldeles eget exempel: Winery Hotel utanför Stockholm. Det är vinfamiljen Ruhne med vinegendomen Terreno i Toscana som tillsammans med hotellfamiljerna Söder och Östlund armbågat sig in på sträckan mellan Stockholm city och Arlanda och erbjuder inte bara sköna hotellrum och vinprovningar. Här ska nämligen göras vin, med druvor importerade från Italien, och den som vill kan få se på. Bakom receptionsdisken är verksamheten i full gång från och med skörden 2016, väl synlig genom de stora glasväggarna.

Internationellt är detta en hit som ger den vinintresserade allmänheten oanade möjligheter. Kanske genom att vara med i produktionen. Köpa loss några fat. Eller få vinet etiketterat med sitt personliga avtryck.

Bara det att man kan glida in i vineriet och köpa med sig några flaskor är ju välkommet, något vi i Sverige tyvärr bara kan drömma om.

Att det är som störst i USA kommer väl knappast som en överraskning, kolla in vinindustrin i Portland, Oregon(!), och Kalifornien. Men det växer även i Gamla världen. London Cru Winery, Clos Montmartre i Paris, världens första, Domaine Gerovassilious egendom i Thessaloniki, och nu Winery Hotel i Järva är några exempel.
Det lär komma fler.

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:16 den 11 mars 2016.