Vilken provning!

Nu har vi provat klart. Över 350 viner blev det, vitt, rosa, mousserande och champagne. I alla prisklasser. Och snacka om att vi blev överraskade.

Det tog en hel vecka, varsamt bedömde vi vinerna, såg på färgen, doftade, smakade och längtade till sommaren. För så var det, sommarens viner, det var dessa vi skulle ta ut. En annorlunda provning med andra ord.

IMG_20160407_182454

Metodiskt höll vi på, vi var fem provare som stundtals satt tysta och blev imponerade och någon gång lite eftertänksamma. Och så tänkte vi gärna mat, för även om sommarens viner väcker associationer till balkong, berså eller takterrass, är maten viktig. Alltid.

Kategorierna var rosa vin, vita viner, mousserande och sedan champagne där de två sistnämnda var en blandning av vitt och rosa bubbel. I flera prislägen.

Som slutsats kan man säga att mycket är bra, riktigt bra, gott vin finns det oerhört gott om, så där behöver vi inte oroa oss. Samtidigt, mycket, i synnerhet i de lägre prisklasserna, var snarlikt, oerhört snarlikt. Och det väcker ju frågan: Varför så mycket av ett och samma?

Här har Systembolaget något att jobba på. För det behövs inte ett rikligt gäng med mousserande i 89 kronorsklassen som smakar ungefär likadant. Eller roséviner för 69 kronor flaskan som är helt utbytbart. Enfald istället för mångfald.

Just därför känns den rekordstora provningen vi just gjort så mycket viktigare.

Resultatet, vinnarvinerna, publicerar vi i Världens Viner nr 2 som utkommer i slutet av maj. Men även här på hemsidan kommer vi att lägga ut både vinnare och andra viner som placerar sig i topp.

Så håll ögonen öppna. Det finns med andra ord ytterligare skäl till att se fram emot sommaren.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 08:52 den 18 april 2016.