Vinkonsumtionen inom EU störtdyker

Det är närmast alarmerande siffror för vinkonsumtionen inom EU. I alla länder dricks det allt mindre vin, med ett udantag: Sverige. Vi dricker snart lika mycket vin per person och år som italienarna.

På 1970-talet drack varje italienare i snitt strax över 110 liter vin per år. Idag är konsumtionen nere på 36 liter. Samma mönster, om än inte lika katastrofalt, ser vi i andra europeiska länder där konsumtionen sjunker som en sten i en vintunna.

flag_yellow_low

Anledningarna är flera till tappet. Dels nya regler för bilkörning och alkoholintag, dels myndigheters kampanjer om hälsa och alkoholens skadliga effekter. Men även kulturellt som att många länder gått från agralt till ruralt, alltså att fler väljer att bo i storstäder där det kring Medelhavet inneburit en lägre vinkonsumtion.

Stora delar av vindrickandet i exempelvis Spanien hölls uppe av lantbruksarbetarna. Men när Spanien under de senaste decennierna gått till ett industriellt samhälle, försvann också den stora massan konsumenter.

Och på tal om Spanien… Landet är troligen det värsta drabbade. Idag konsumeras det mycket blygsamma 17 liter per spanjor och år, en rekordnotering.

Sverige då? Jo, här konsumeras det vin som aldrig förr. Idag dricks det 33 liter vin per person och år, alltså bara någon ynka liter mindre än i Italien. Och vi köper också gärna dyrare och dyrare viner. Inte konstigt då att marknaden är intressant för vinproducenter runt om i Europa.

Nedan följer en lista över vinkonsumtionen i några av EU-länderna:

Frankrike 43 liter

Portugal 42 liter

Italien 36 liter

Sverige 33 liter

Österrike 29 liter

Kroatien 28 liter

Grekland 25 liter

Ungern 25 liter

Spanien 17 liter

Källa: FAS Offices

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:37 den 1 april 2016.