Mästarklass i Champagne

Det finns champagne, och så finns det Krug. Jodå, den gamla klyschan håller än, för det är ett veritabelt kvalitetsbubbel man lyckats producera år efter år. Och när volymen sjunker, ökar kvaliteten. Se bara på Clos de Mesnil-vinet…

Champagne har en status andra vindistrikt bara kan drömma om. Högsta lägstanivå, högsta högstanivå och bäst däremellan. Alla som älskar vin, älskar, nej, avgudar champagne. Men detta har ju inte kommit gratis. Och att säga att förutsättningar spelar champagneproducenterna i händerna, är respektlöst. Det gäller ju att veta att dra nytta av fördelarna.

%C2%A9Thierrydesouches_Le Clos d%27Ambonnay_Coul_5 (Native) [MHISWF097929 Revision-1]

För det vet man. Tillverkningen är ju ett under av magi, att få fram ett sådant komplext vin med ett hyfsat basvin upphör aldrig att förvåna. Tålamodet är ett annat mysterium, hur de ligger på sina viner för att de ska utvecklas och bara bli bättre och bättre. Och den kompetensen som finns när de står och provar vin från enskilda vingårdar, eller köpt vin för den delen och vet att bestämma blandningen. Eller bara ta till vara på en specifik vingårds alla makalösa betingelser.

Jo tack, bubbelvin kan man i Champagne.

Och ändå finns det några hus som står ut, som har ett rykte andra bara kan se avundsjukt på. Krug är det bästa exemplet. Men även här handlar det om kunskap, kompetens, tålamod, vision men också evig smartness. Förutsättningarna skapar man sig, och det har egendomen gjort alltsedan det grundades 1843 av Johann-Joseph Krug (uttalas Krog av tyskarna, men Kryg, med skorrande r av fransmännen), liksom idén om vilket vin man vill göra.

Idén att göra vinerna går i korthet ut på att samtligt vin jäser på gamla fat av något mindre modell. Man hoppar också över den malolaktiska jäsningen, alltså då vinets äppelsyra omvandlas till mjukare mjölksyror. Detta gör man för att bibehålla så hög syra som möjligt, vilket också är hemligheten till lagringspotentialen och friskheten i vinerna. Efter detta ligger vinerna minst sex år på jästfällningen för att få så mycket karaktär som möjligt, och vissa viner ligger ännu längre.

Nu äger visserligen Krug ”bara” 20 hektar i Champagne, men man jobbar med flera odlare i området som ser det som ett ärofyllt uppdrag att ha Krug som samarbetspartner. Clos de Mesnil är kanske det mest berömda vinet och till det hämtas druvorna från den lilla vingården på knappa två hektar med samma namn. Att produktionen är försvinnande liten vet varje champagneälskare av rang. Detta är ju ett vin som har närmast mytiskt renommé och alla som provat det instämmer nog om den upplevelse det är att ta sig en klunk Clos de Mesnil eller två. Snäppet värre, i exklusiv produktion, är Krug Clos d’Ambonnay där druvorna kommer från en vingård som är på 0,68 hektar.

Produktionen är generellt mycket liten, 650 000 flaskor produceras per år. Samtidigt, oavsett mängd, har vinhuset Krug alltid framstått som ett av de bästa husen i Champagne.

Kanske rent utav det allra främsta.

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:02 den 30 maj 2016.