Vinindustrins utmaningar

Det är ett hårt slit att vara vinproducent. Idag handlar det inte bara om att producera bra viner, det ska tillverkas på hållbart vis, gärna eko, vinet ska ha mycket ursprungskaraktär och man ska snabbt hitta ut till exportmarknaden då den inhemska konsumtionen dalar.

Och så har vi den globala uppvärmningen som ett gigantiskt orosmoln över jordbruket. För vinindustrin förlitar sig helt på yttre förutsättningar. Och visst kan vi glädjas i norr åt ett varmare klimat, vi skrattar hela vägen till havet. Det är emellertid ett skratt som förr eller senare fastnar i halsen. Men hittills går det bra och vintillverkarna i södra Sverige går från klarhet till klarhet.

20151014_113804

Nyligen var Miguel Torres Sr på besök i Sverige. Det var under ett seminarium om spanska vinets framtida utmaningar på initiativ av spanska ambassadören i Sverige. Señor Torres sa knappast ett ord om vinerna som det gigantiska företaget står bakom. Desto mer pratade han om utmaningen i att stävja den globala överhettning som i just detta nu håller på att leda oss i fördärvet. Och här har han ju alla rätt, efter hans noggranna studier, hans engagemang och hans initiativ till vin- och miljökonferenser, vet han sannerligen vad han talar om.

Men når detta konsumenten? Är vi verkligen beredda att betala mer för ett vin som produceras på hållbart och miljökompenserat vis? Eller är vi bara ute efter bästa vin i förhållande till (låga) pris?

Det kanske mest illustrativa på seminariet som hölls var när Miguel Torres visade en bild på en miljöbil, en liten vit historia med fyra hjul… en budgetbil. Men han log brett som ett litet barn som precis fått en cool BMX cykel. För det här var stort för honom, en miljöbil! När han kunde köpa vilket lyxåk som helst.

Heder åt sådant. Allt det han säger får ett helt annat djup i skenet av den lilla bilen. Vi förstår honom och har betydligt lättare att hålla med honom, att låta oss inspireras.

Att han sedan gör fenomenala viner är en annan historia. Men det går uppenbraligen att kombinera.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 09:07 den 10 maj 2016.