Intagande vintage från Veuve Clicquot

Genom att kombinera både stål och ek i lagringen av sin champagne har källarmästare Dominique Demarville tagit ett steg tillbaka i champagnehusets historia.

– Jag har imponerats av de tidigare årgångsvinerna från Veuve Clicquot, säger han i samband med lanseringen av 2008.

Ny_vc-vintage_2008

Visst blir det som att backa bandet en smula. Utvecklingen har gått fort, från klarhet till klarhet och ändå finns där en nerv som saknas. Men den har han hittat tillbaka till, Dominique Demarville, källarmästare på Veuve Clicquot.

Det är inga sensationer men samtidigt lite av ett statement när han nu låter eken få en liten roll i champagnens framtoning.

– Sedan jag började på Veuve Clicquot har jag imponerats över de tidigare årgångsvinerna och samtidigt funderat på hur vi kunde nå ytterligare en dimension, förklarar han när han presenterar den nya årgången på toppkrogen Adam & Albin i i Stockholm.

Vi får en väl utvald meny men innan maten kommer in provar vi några basviner där han ger sin syn på hur han arbetar. Sex glas, två på respektive druva där det ena vinet har legat på ståltank, det andra på foudres, stora ekfat. Skillnaden är stundtals mycket stor, stundtals överraskar den. Skarpare syra i något fat än ståltanken, mjukare frukt i faten, små nyanser men som samtidigt ger en bild av hur svårt det måste vara att få fram det perfekta vinet.

– När vi blandade vintage 2008 bestod blandningen av sammanlagt 30 olika viner.HOM.229 (Native) [MHISWF088578 Revision-1]

Att eken är tillbaka i husets champagner är hans idé. Men den grundar sig på champagnehusets historia.

– En av mina företrädare, Charles Delaheye, använde sig av ekfat fram till 60-talet då vinhuset började använda rostfritt stål för lagring. Stålet gav ett klarare vin, men eken gjorde smaken rund. Genom att kombinera de olika lagring ätten har vi fått fram ett spännande vin, säger Dominique Demarville, källarmästare Veuve Clicquot.

Lagringen på ekfaten har gett vintagechampagnen en smak av vanilj, honungsötma, ek, lätt rostade aromer och en tropisk fruktkaraktär. I stil är vinet närmast fjäskigt i sin intagande charm.

Veuve Clicquot Vintage 2008 består av Pinot Noir (61 procent), Chardonnay (34 procent) och Pinot Meunier (5 procent) och finns sedan början på juni i Systembolagets sortiment.

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 13:36 den 10 juni 2016.