Svenskt vin på frammarsch

Svenskt vin? Jo, det lever och frodas. Och nu kommer resultaten på löpande band. Det är bättre än vad många tror. Betydligt bättre.

Skrattar bäst som skrattar sist, skrev jag för många år sedan när vi på världens Viner gjorde ett temanummer om svenskt vin, nr 1, 2103. Det hade nämligen blivit så utskällt att det var närmast sensationellt att vinproducenterna i södra delen av landet fortsatte sina ambitioner.

Flaska

Men ska den som ger sig. Och… skrattar bäst som skrattar sist. Det tycks gälla fortfarande.

För nyligen var representanter för odlarna uppe i huvudstaden och med sig hade de landets bästa viner. Jo, de hade själva provat blint och plockat ut godbitarna. Nio flaskor var på plats, åtta vita och ett rött. Det röda var inte bra, men svårigheterna att producera rött vin är legio. Och kanske ska man tänka om.

Men det vita vinet, herregud vad spännande. Okej, det är inte Bourgogne eller Russian River Valley, det är Skåne men det duger fint. Flera av vinerna uppvisade riktigt bra balans, hade en skarp syra som stundtals mjuknade av fin fruktig karaktär och där fanns också en lätt mineral ton.

Några favoriter hittade jag, Flyinge Pegasus Fat 2014 på Solaris, Per Ols Vida 2015 (på Solaris) och Åhus Solaris 2015 stod ut och är viner som kommer att vinna på något ytterligare års lagring.

Det finns idag omkring 40 svenska viner på Systembolaget, en fjärdedel är vitt vin. De flesta säljs lokalt. Men några av dem går att beställa vina Systembolaget. Gör det!

 

Inlägget uppdaterades senast kl. 14:37 den 13 juni 2016.