Bästa champagnen

Bubbel i alla ära. Men är det bubblor från Champagne, är det en smula festligare, ofta betydligt bättre och alltid, nästan alltid vansinnigt gott. Men vilka är godare än andra och vilka passar sommaren till? Världens Viner presenterar de bästa champagnerna.

– 299 kr

Bäst i test

77176 Tribaut Brut Nature NV (Handpicked Wines Sweden) Wine & Soul, Frankrike, 269 kr, BS

Öppet, mjukfruktigt, smörigt med fina champagnetoner, bra balans i drickorienterad stil med både torr karaktär, äppelfruktiga toner, bra syra och brödiga toner med bra längd. Dessutom, till vilket pris!

76764 Beaumont des Crayerès Grand Rosé NV (Hermansson & Co) Beaumont des Crayerès, Frankrike, 269 kr, BS

Mycket mousse för pengarna! Lätt fruktsött i mer sommarorienterad stil där jordgubbar och hallon trängs om utrymmet och som tillsammans ger en drickvänlig ton med viss friskhet och framför allt en evig sommarkänsla.

2739 Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut 1er Cru NV (Nigab) Vve Fourny & Fils, Frankrike, 269 kr, FS

Härligt torrt, bra mognadstoner med gröna äpplen, lite pomerans, fin frisk karaktär med inslag av bröd, lite mineral i både doft och smak och en viss finess i längd.

300 – 399 kronor

Bäst i test

7723 Diebolt-Vallois Prestige Brut NV (Prime Wine Sweden) Diebolt-Vallois, Frankrike, 369 kr, FS

Fruktigt intensivt med blommiga toner, torrt, balanserat med harmonisk eftersmak, äppelfruktig karaktär, fin mognad och lång eftersmak med syrlig dominans. Somrigt, förföriskt och klockren champagne.

82232 Mumm Cordon Rouge Rosé NV (Pernod-Ricard Sweden) G.H. Mumm, Frankrike, 385 kr, BS

Mogen frukt i doft som drar åt jordgubbar, hallon i fin balans där även en citruslik syra ger sig till känna. I smak fint balanserad med både bra, frisk karaktär, rödfruktiga toner och ett harmoniskt avslut.

7487 Deutz Brut Classic NV (Swedish Brand) Deutz, Frankrike, 385 kr, FS

Komplext ståligt i hustypisk stil och med ursprungstypiskhet så det förslår som mineralitet, äppelfrukt, citrussyra, brioche, bra längd, rejäl balans och mjuka, brödlika bubblor.

400 kr –  

Bäst i test

77535 Canard Duchêne Charles VII Smooth Rosé NV (Wicked Wine Sweden) Canard-Duchêne, Frankrike, 419 kr, BS

Läckert fruktigt med massor av mjuka jordgubbstoner, hallonsyra, brödiga inslag, brioche-toner med lätt bitter och jordig karaktär och tilltalande mousse i denna överraskande finstämda Champagne. Séduisant!

77736 Delamotte Blanc de Blancs Brut NV (Johan Lidby Vinhandel) Delamotte, Frankrike, 409 kr, BS

Massor av mineral karaktär, inslag av citronzest, lime, stål i utpräglad, närmast visionär stil. Smaken domineras av fräschör, friska toner, mineralitet och elegans. Snyggt paketerat.

75978 Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2006 (Fondberg) Champagne Taittinger, Frankrike, 1 350 kr, BS

Pris som sannerligen förpliktigar, men som lever upp till det med massor av elegans, balans, finess, fruktsyrliga inslag med rostad brödighet, komplexitet. En gång i livet så…

Inlägget uppdaterades senast kl. 11:07 den 21 juni 2016.