Arkiv: Appassimento

Appassimento-generationen Systembolagets fel

Någon mer än jag som tröttnat på att bli serverad kall glögg i glaset? Jag trodde väl det. Men varför blir det bara värre och värre? Jag var kritisk redan för länge sedan. Det började med att Systembolaget tog bort begreppet halvsött på sina butikshyllor. Plötsligt befann sig alla halvsöta viner, alltså ... Läs vidare

Italien överlägset störst på Systembolaget

Det är inget snack om saken, Italien är svenskarnas favoritland när det gäller vin. Landet har över en fjärdedel av marknaden på det svenska monopolet då hela 53 miljoner italienskt vin inhandlades på Systembolaget under 2015. Trender kommer och går. Men vår kärlek till Italien verkar bestå. I alla fall om vi ... Läs vidare

Eriksgata för amarone

Han är mannen bakom vinmonstret amarone. Men samtidigt den som jobbar ivrigast för kvalitet. Världens Viner möter Sandro Boscaini från vinhuset Masi, legend redan under sin livstid. Säga vad man vill om Sandro Boscaini, men en förespråkare för kvalitet och ursprung är han. Uti fingerspetsarna. Och det är fascinerande, för samtidigt som ... Läs vidare

Billiga kopior tränger undan italienskt mästarvin

Amore mio, aminone, ponopassimento är den senaste trenden på vinhimmelen. Alltså, alla märkliga varianter som spinner på succén med amaronevinerna. Men nu får det ödesdigra konsekvenser. Mamma mia, vilken uppsjö av vin från Italien producerat på torkade druvor! Och alla heter de något i stil med amarone eller appassimento, alltså vin som ... Läs vidare

Next generation Speri

I västra delen av Valpolicella har Speri gjort vin i fyra generationer. Och nu är det dags för ytterligare en att ta över. Kärlek till området och till vinet har de gemensamt. I Valpolicella Classico, alltså det område längst i väst, inte långt från Lago di Garda, hittar vi Speri insprängt i ... Läs vidare