Arkiv: Sardinien
Stjärnkocken som längtade hem
Reportage
jan 09, 2015
I en avkrok en timmes körning norr om Cagliari äter man kanske som bäst på hela Sardinien. I alla fall om man gillar det raffinerade, moderna köket. Men med sardisk tvist. Det kan vi tacka den hemlängtande kocken Roberto Petza för. Det är sent, halv tio på kvällen och mörkret är kompakt.
... Läs vidare
Klassisk trattoria på Cagliaris bakgator
Reportage
jan 06, 2015
Det finns restauranger som tar enorma utrymmen i de stora matguiderna, som serverar mat med finess och takt. Där personalen har en masters i servering eller i konsten att korka upp en flaska rött. Och så finns Trattoria Lillicu… Mitt i Cagliaris gamla kvarter, bland ett otal andra krogar, några genuina, andra
... Läs vidare
Storheten ligger i blandningen
Reportage
jan 02, 2015
Säg Sassiciaia och vilken vinnörd som helst får något vått i blicken. Men lägg sedan till Barrua och kolla in reaktionen. Barrua? Ja, det sardiska vinet som nu vinner priser runt om i världen. Men så har man också kommit på framgånsreceptet. Hösten 2013 var Sebastiano Rosa på premiärvisit i Stockholm. Han är
... Läs vidare
Liten pärla i lagunens skugga
Reportage
dec 25, 2014
På pappret står det Albergo Diffuso… Jaha, tänker man, det här kan bli lite hur som helst. Diffuso som i diffust, eller? Nej, inte riktigt. Snarare den senaste trenden i hotellsvängen, nämligen hotell uppbyggt i flera olika byggnader runt om. Och som i detta fall, i den lilla byn Cabras, känd för
... Läs vidare
Capichera – större än högsta vinklassen
Reportage
dec 11, 2014
Tre små vingårdar i nordligaste delen av Sardinien som ger olika karaktärer på druvorna. Och så att jobba med höga kvalitetsanspråk utan en tanke på DOCG-klassningen. ‒ Capichera är egentligen uppkomsten till Vermentinos storhet och är anledningen till att Vermentino di Gallura fick DOCG-status. Samtidigt har upphöjningen från DOCG inte betytt något
... Läs vidare
Sardiskt kultvin på bolaget
Nyheter
aug 07, 2014
I klassiska Cannonau-land på Sardinien ligger vinegendomen Giuseppe Sedilesu insprängt i byn Mamoiada, maskernas stad. Orienteringen i familjefirman går mot bioviner och fokus ligger på druvan Cannonau. I dagarna släpptes deras kultförklarade röda vin Mamuthone på Systembolaget. Mamoiada, eller Mamujada på sardiska, ligger lite drygt tio mil norr om Cagliari. Byn som
... Läs vidare
Överraskande gott från Sardinien
I Världens Viner 2 som nu är ute i handeln, är det Sardinien som gäller, denna fantastiska ö mitt i Medelhavet. Tidningen är sprängfylld med läsning om vin, resor, lyxigt boende (utan att vara dyrt) och mat, massor av mat. Här bjuder vi på en av de godare rätterna ön kan uppbåda,
... Läs vidare
- 1
- 2