Arkiv: Vermentino

Helgens bästa köp

Världens Viner rekommenderar två härliga vinnyheter, ett rött och ett vitt. Veritabla matviner dessutom! Vitt Solosole Vermentino 2014 (nr 4323, 119 kr) från Toscana, Italien är härligt aromatiskt med örtiga toner i doft, rejäl dos persika i smak och med inslag av både äpple, mineralitet och en uppiggande eldighet med småbitter karaktär. ... Läs vidare

Klassisk trattoria på Cagliaris bakgator

Det finns restauranger som tar enorma utrymmen i de stora matguiderna, som serverar mat med finess och takt. Där personalen har en masters i servering eller i konsten att korka upp en flaska rött. Och så finns Trattoria Lillicu…  Mitt i Cagliaris gamla kvarter, bland ett otal andra krogar, några genuina, andra ... Läs vidare

Capichera – större än högsta vinklassen

Tre små vingårdar i nordligaste delen av Sardinien som ger olika karaktärer på druvorna. Och så att jobba med höga kvalitetsanspråk utan en tanke på DOCG-klassningen. ‒ Capichera är egentligen uppkomsten till Vermentinos storhet och är anledningen till att Vermentino di Gallura fick DOCG-status. Samtidigt har upphöjningen från DOCG inte betytt något ... Läs vidare

Två italienare och en öl

Världens Viners Elisabeth Paulson slår ett slag för några spännande italienare. Och en öl lagom till första advent. Från det nya vineriet hos Marchesi Mazzei i Toscana lanserades i början av månaden ett medelfylligt rödvin, Terra Mazzei  2012. Jag besökte detta vineri under byggnation för några år sedan. Ett modernt och väl ... Läs vidare

Genuint på Sardinien

Sardinien kanske inte är det första man tänker på när man funderar över italienskt vin. Fullt förståeligt, dessutom. Exporten är minimal, sedan har ju Italien en hel del annat att uppvisa i fenomenal vinväg. Samtidigt, efter en resa på ön är det svårt att inte imponeras. Nej, ön är inget nytt Bolgheri, ... Läs vidare